פורסם ב-

כיצד להחזיר לחיים סוללות ליתיום-יון נטענות – המדריך המלא

כיצד להחזיר לחיים סוללות ליתיום-יון נטענות - המדריך המלא

במדריך זה נלמד מה אפשר לעשות עם סוללה של מחשב נייד שהפסיקה לעבוד. במקרים רבים ניתן להחזיר אותה לפעולה תקינה או לכל הפחות למצוא שימוש חוזר לחלק מהתאים

הקדמה

סוללות ליתיום-יון נמצאות היום כמעט בכל מכשיר אלקטרוני: במחשבים ניידים, טלפונים סלולאריים, אופניים חשמליים, קורקינטים, מכוניות חשמליות, שואבי אבק, מברגות חשמליות וגם סוללות של מצלמות. כל סוללה מותאמת למכשיר אליה היא מיועדת, מבחינת מתח וזרם, ומבחינת הגודל הפיזי שלה.
לדוגמה, מחשבים ניידים עם סוללה ניתנת להחלפה. סוללה כזאת כוללת בתוכה מספר "תאים", בקר אלקטרוני (PCB) ומעטפת פלסטיק עם מגעים שיתאימו אך ורק לדגם הספציפי של אותו מחשב.
קרה מקרה וסוללה הפסיקה לעבוד מסיבה כלשהי – לא הכל אבוד, אפשר להחזיר סוללה לחיים ע"י "טעינה-משקמת". לפעמים זה מצליח, הסוללה חוזרת לחיים ואפשר להמשיך לעבוד איתה בבטחה, אין צורך לקנות חדשה. במקרים אחרים, ניתן להציל חלק מהתאים שבתוך הסוללה – צריך לפרק את מעטפת הפלסטיק ולבדוק כל תא בנפרד.

כיצד מחזירים לחיים סוללה ללא פירוק

הסיבה העיקרית לתקלה בסוללה היא, התרוקנות שלה מתחת לרף מסויים. בדרך כלל הבקר האלקטרוני שמובנה בסוללה ימנע מצב כזה וינתק את הסוללה לפני שהיא הגיעה למתח נמוך. לכל סוללה יש מטח מקסימום ומטח מינימום. סוללה של מחשב נייד לדוגמה, תהיה מלאה במתח של 16.8V ותהיה ריקה במתח של 14.8V. סוללה ששכבה ריקה ללא שימוש זמן ממושך, תאבד מתח עם הזמן – פריקה עצמית. מתח נמוך מזיק לסוללה ובשלב מסוים המחשב הנייד יפסיק לזהות אותה.
ניתן להחזיר לחיים סוללה שהפסיקה לעבוד מהסיבה הנ"ל, על ידי טעינה משקמת, עם מטען חיצוני שמיועד לכך.
הרעיון בטעינה כזאת, הוא לתת לסוללה בוסט לזמן קצר, שיחזיר אותה למתח מינימום. משם יש להמשיך בטעינה עם המטען הרגיל, בתקווה שהמחשב הנייד יזהה את הסוללה.

שימוש חוזר בתאים של סוללה תקולה

אם לא הצלחתם להחזיר סוללה לחיים בדרך הראשונה, עדיין אפשר להשתמש בה – ע"י פירוק הסוללה לתאים ובדיקה וטעינה של כל תא בנפרד, באמצעות מטען ייעודי. יכול להיות שתא אחד במארז של 6 תאים באמת תקול, אולם שאר התאים תקינים.
לא הרבה יודעים זאת – תאים של סוללת ליתיום-יון יכולים להיות מאוד שימושים. ניתן להפעיל באמצעותם מגוון מצלמות, מוניטורים, תאורה ועוד.
הגודל הנפוץ לתא ליתיום-יון נקרא 18650, הוא מגיע בגודל אחיד וצורתו דומה לסוללת אצבע מגודלת. מתח המינימום שלו: 3.7V, מקסימום: 4.2V והקיבולת שלה נעה בין 1000 ל-3000mAh. תא ליתיום-יון במצב טוב יכול לספק 8Wh.
אני עושה שימוש חוזר בתאים כאלה בסוללות הניידות שלי:

איסוף סוללות תקולות מהבית

תא ה-18650 כל כך נפוץ, עד שניתן למצוא אותו כמעט בכל מכשיר – בתוך סוללה של אופניים חשמליים יש 50 תאים ממנו, בקורקינט יש 30 תאים, בשואב אבק רובוטי יש 12 תאים ובמכונית החשמלית של טסלה יש כ-1000 תאים משודרגים מסוג דומה.
במקרים רבים, המוצר האלקטרוני הולך לעולמו והסוללה שמפעילה אותו עדיין תקינה. במקרים כאלה כדאי למחזר.
בכל חנות אלקטרוניקה יש מיכל לאיסוף סוללות למחזור. מיכל איסוף סוללות זה רעיון טוב, אבל בארץ הוא לא מיושם כמו שצריך:

  1. אין הפרדה בין סוללות נטענות לסוללות שאינן נטענות.
  2. אין בארץ מפעל למחזור סוללות, לכן הן נמכרות למדינות כמו סין שקונות פסולת לפי משקל.
  3. שינוע פסולת לסין יוצר זיהום בפני עצמו, דלק לאוניות וזיהום הים.
  4. אי אפשר לסמוך על הסינים שימחזרו את הסוללות, אולי הם סתם קוברים באדמה סוללות רעילות.

יש לכם בבית סוללות נטענות תקולות שאינן בשימוש? העבירו אותן אליי ואני אמצא להם שימוש ראוי.
אנא מלאו פרטים בטופס ליצירת קשר ואחזור אליכם לתאם איסוף.
במידת האפשר, אגיע עד אליכם באופניים – כי זה טוב לשמור על כושר ועל הסביבה גם יחד.