פורסם ב-

צילום הופעות חיות בריבוי מצלמות – המדריך המלא

במדריך זה סקירה של שיטות העבודה בצילום של הופעות חיות, החל מהתקנת מצלמות, הקלטת סאונד, תאורת במה, ניתוב ועריכה בריבוי מצלמות

כל אחד יכול – כבר לא צריך טונות של ציוד וניידת שידור בחצר. הידע והטכנולוגיה הקיימת היום מאפשרים לצלם ולערוך הופעה חיה בריבוי מצלמות, מולטיקאם, וכל זאת תוך עמידה בתקציב סביר ביחס לעבר. אם אתם מחפשים צלם ועורך לצילום הופעות ומופעים, זה המדריך בשבילכם.

התקנת מצלמות

בחירת זוויות הצילום ומיקום המצלמות היא הדבר החשוב ביותר. בחירה לא טובה תפגע משמעותית בתוצאה הסופית ותקשה על תהליך העריכה. לפניכם מספר טיפים למיקום וזווית המצלמות:

  • מצלמה ראשונה, תמוקם ממול הבמה. זווית רחבה, לונג-שוט, סטטית על חצובה. חשוב שתמוקם על רצפה יציבה ובגובה שימנע הסתרה ע"י הקהל.
  • מצלמה שניה, תמוקם בסמוך למצלמה הראשונה, זווית צרה, מדיום-שוט וקלואוז אפ, חצובה עם ראש וידאו מקצועי, שיאפשר מעבר חלק ללא רעידות בין חברי הלהקה שעל הבמה.
  • מצלמה שלישית, זווית נורמל, מדיום-שוט, מונופוד,גימבל או צילום מהיד, צילום הבמה והקהל מקרוב, ניתן לעלות על הבמה ולצלם קלוז-אפ. מצלמה זו יכולה להחליף את מצלמה 2.
  • מצלמה רביעית, תמוקם על הבמה מאחורה ומגבוה, זווית אחורית, מאפשרת לתפוס את המתופף ואת הלהקה על רקע הקהל. זווית זו יכולה להוסיף הרבה עניין כאשר ממוקמת נכון.
  • מצלמה חמישית אפשר להתקין על כלי נגינה, זווית אולטרה-רחבה, מצלמת גו-פרו, אפקט POV.
  • מצלמה שישית, זווית רחבה, מכוונת על הקהל.

ככל שנשתמש ביותר מצלמות, כך הדבר יקל עלינו בשלב העריכה, והתוצר הסופי יהיה מעניין יותר.

הקלטת סאונד

בהופעה חיה, אין תחליף למערכת סאונד מלאה. בכל מקום יש מערכת סאונד שונה, יש להקפיד על סטנדרטים כדי למנוע אכזבה:

  • מיקרופון לכל חבר להקה: הזמר/הזמרת ישתמשו במיקרופון במה דינמי.
  • עדיף לחבר כל גיטרה, אקוסטית/חשמלית/בס ישירות למיקסר ולא להצמיד מיקרופון למגבר.
  • חיבור קלידים ומידי למיקסר.
  • כל חבר להקה צריך מוניטור משלו, או להתחבר לאוזניה. כאשר הזמר/הנגן שומע את עצמו הוא פחות מזייף ונהנה הרבה יותר.
  • הקלטת תופים היא אמנות בפני עצמה – צריך מערכת מיקרופונים מתאימה, בין 2 ל-4 מיקרופונים לתופים.
  • מיקרופון לקהל (אפשר להקליט בנפרד באמצעות מכשיר הקלטה נייד)
  • מיקסר עם מערכת הקלטה דיגיטלית רב ערוצית.

תאורת במה

ישנן מספר דרכים להאיר הופעה. בדרך כלל, בהופעה מצולמת, נשתמש בתאורה קלאסית לפני ההנחיות הבאות:

  • כל חבר להקה צריך פנס שיכוון אליו מלפנים בצורה אחידה. בדרך כלל הזמר/הזמרת יבלטו מעט בעוצמת התאורה עליהם.
  • אור חם, ללא הבהובים. הבהובים מהירים יכולים לגרום לתופעות לוואי של Rolling Shutter.
  • תאורה אחורית במגוון צבעים, יכולה להוסיף ביחד עם עשן במידה הנכונה.
  • תאורה עדינה על הקהל. במקרים מסוימים, עדיף להשתמש בפנסי אינפרא-אדום שאינם מסנוורים. ביחד עם מצלמה מתאימה, יתקבלו תוצאות טובות בחושך מוחלט.

ציוד וניתוב תמונה

חשוב לבחור במצלמות עם רגישות גבוהה לאור, מצלמות בעלות חיישן Full Frame הן מעולות למשימה. לדוגמה, מצלמת סוני A7SII, מאפשרת צילום איכותי בתנאי תאורה מאתגרים. כמו כן, צילום במצב Slog יכול לעזור מאוד. הטווח הדינמי במצב זה הוא רחב מאוד, וימנע אזורים שרופים בקרבת פנסי התאורה.
לכל מצלמה כדאי להצמיד עדשה מהירה, בעלות צמצם גדול ועם אורך המוקד הדרוש. לדוגמה, לזווית רחבה אפשר להשתמש בעדשת 24 מ"מ צמצם 2.8. לצילום קלוז-אפ מרחוק, מומלץ להשתמש בעדשת טלה-זום, שתאפשר גם גמישות וגם יכולת לבזצע זום חלק on-air. צילום מרחוק דורש ראש חצובה מדוייק, עם מנגנון counter ballance שמאזן את משקל המצלמה והעדשה כך שלא תחליק למעלה/למטה בזמן הטיה.
לחלופין או בנוסף, ניתן לצלם את ההופעה מקרוב, מתוך הקהל. במקרה כזה יש להשתמש בעדשה עם מייצב או מייצב בחיישן. מומלץ להשתמש בגימבל.
יש לעשות פוקוס באופן ידני, ולהשתמש בעזרים כמו Follow Focus וב-Focus Peaking.
שימוש במצלמות עם צילום רציף, שאינו מפסיק לבד אחרי 30 דקות, יכולות להביא תועלת רבה. חשוב לזכור שלא תמיד תהיה לנו גישה למצלמה במהלך ההופעה, במיוחד עם המצלמה ממוקמת על הבמה.
למתקדמים, יש אפשרות להשתמש במשדרי וידאו אלחוטיים, ביחד עם מכשיר קוואד ומוניטור שמאפשר לצפות ב4 מצלמות במסך מפוצל. כך ניתן לקבל חיווי בזמן אמת, מעין הקדמה לניתוב שיעשה בשלב העריכה ואפשר להבחין בבעיה באחת המצלמות.
כלל חשוב, שבכל רגע נתון תהיה מצלמה שאליה אפשר לחתוך, עם פריים תקין, בלי רעידות והסתרות.
יש להקפיד הקפדה יתרה על התאמה בהגדרות בין המצלמות. איזון לבן אחיד, מהירות תריס אחידה, ומספר תמונות בשניה – זהה.

עריכה

עריכה של חומר שצולם בריבוי מצלמות הוא שונה במהותו מעריכה רגילה. בעריכה רגילה מחברים קאטים אחד אחרי השני, לא תמיד בסדר כרונולוגי. זהו תהליך סזיפי שלוקח זמן רב לדייק אותו.
עריכה בריבוי מצלמות, מולטי-קאם, מאפשרת לעורך מנוסה לבצע ניתוב תמונה בזמן קצר. על העורך לבחור בכל רגע באיזה מצלמה להשתמש. הניתוב מתבצע בזמן אמת, תוך כדי הרצת החומרים. כמובן שיש לסנכרן את כל המצלמות ואת הסאונד לפני תחילת העריכה. תהליך העריכה במולטי-קאם מאפשר לקבל תוצר של כל ההופעה בשלמותה, או קבצים נפרדים לכל שיר. לאחר מכן ניתן לקחת את התוצר של ההופעה השלמה ולערוך ממנה סרטון "המיטב" שיכול להתאים מאוד לקידום ההופעות הבאות.

קבלו הצעה לצילום הופעות בריבוי מצלמות

לקוחות המעוניינים בשירות צילום ועריכה של הופעות בשיטת מולטי-קאם, מוזמנים ליצור איתי קשר ולקבל הצעה.
ניתן להציץ בתיק העבודות שלי ולהתרשם מסגנון העבודות שתואם לתהליך העבודה בפוסט הנ"ל.